Vasario 25 dieną Erasmus + projekto “Youth on the Heritage path” ( Nr. 2018-1-PT01-KA229-047357_5) dalyviai vyko į autentišką sodybą Pyplių kaime, kur profesionali duonos kepėja ne tik dalijosi šimtmečiais išsaugotu, duonkubiliuose išnešiotu stebuklingos duonos receptu, bet ir parodė bei leido išsikepti duonos.
Mokiniai duoną kepė iš vakaro paruoštoje milžiniškoje krosnyje, įkaitintoje žarijomis, kurias šeimininkė žarstekliu išžėrė prieš kepimą. Tešla jau buvo išminkyta duonkubilyje. Pasirodo, kad būtų geresnis raugas, duonkubilio dugnas turi būti ąžuolinis. Raugas suteikia kepalėliui gyvybės. Tešla buvo padaryta paprastai, tačiau su meile. Dalyvių nuostabai duonai pagaminti užtenka keturių produktų: miltų, druskos, vandens ir kmynų.
Kiekvienas gavo po tešlos gabalėlį, kurį vandeniu suvilgytomis rankomis gražiai, su meile glostė. Tada padarė ženklus, kad atpažintų savo kepalėlį, užbėrė kmynais ir mėgavosi jos kepimu. Prieš duonai keliaujant į krosnį, šeimininkė su popieriaus lapu patikrino, ar krosnies vidus ne per kaitrus.
Kol kepalėliai kepė, netilo pasakos ir legendos apie sunkų stebuklingos duonos kelią iki šiandieninio mūsų stalo. Jaunieji kepėjai sužinojo daug įdomių dalykų: negalima valgyti karštos duonos, nes skaudės pilvą; negalima apversti, nes įsivyraus nesantaika pasaulyje; duona yra laikoma šventa.
Praėjus pusvalandžiui duonos kepalėliai buvo iškepę, tad kiekvienas pasiėmė savo ir grįžę namo valgė duoną ir pasakojo girdėtas istorijas.
Projekto dalyvė Gabrielė Bielskutė
Atnaujinta: 2025-02-05